In dit gastenboek is iedereen welkom, om een puzzel(tje) van eigen makelij te presenteren, die niet geschikt is als huispuzzel.

Er zijn geen regels voor vorm, formaat of moeilijkheidsgraad, wel moet u bereid zijn uw e-mailadres beschikbaar te stellen voor het inzenden van oplossingen. Uiteraard kunt u hier ook terecht om de puzzels van mede-JCS-ers op te lossen.
Lees ook de spelregels en tips.


Om een bericht te plaatsen dient u in te loggen: Ga naar login pagina .

O
myoop
1-5-2021 09:28:00
Puzzelcode:
MYO361

Dat Oud-Hollandse tradities op Koningsdag nog steeds in een grote behoefte voorzien bleek maar weer eens bij MYO361. Een aanzienlijk aantal JCS'ers deed - uiteraard op anderhalve meter afstand en in het oranje - enthousiast mee.
Behalve degenen die "klootwerpen" (is niet gelijktijdig met andere woorden te maken) of "potwerpen" (levert, zoals een van de inzenders die het zelf fout had al voorzag, mogelijk gedoe op met de strijders voor LHBTI-rechten) als oplossing hadden, verdienden de andere puzzelaars keurig hun punt! Sommigen stonden er trouwens op dat te doneren aan de populariteitspoll van de koning terwijl ook een paar inzenders ongevraagd reclame maakten voor het republikeinse gedachtegoed.
De te vinden woorden waren: (A) KOEKHAPPEN-VRYMARKTEN-RINGSTEKEN en (B) WC-POT WERPEN-SPYKERPOEPEN-ZAKLOPEN.
Een goede oplossing kwam van: Adèle Mannaerts, Arend Pruijs, Bert Kreiter, Corrie Siepman, Egbert Verweij, Gerda De Smet, Harrie van der Avoort, Ida Muller, Jan Zweers, Leo en Ria Le Large, Lianne Zopfi, Lisan Sanders, Martin Friedeman, Nannie Nieland, Nico Looije, Pieter Schobers, Roland Peeters, Truus van Helden en Wim Brinkhorst. Dank je wel!


P
myoop
27-4-2021 09:32:53
Puzzelcode:
MYO361

Het is vandaag Koningsdag (v/h Koninginnedag), een dag die bol staat van de tradities.
Dan mag een Oud-Hollandse schuifpuzzel niet ontbreken! Een dubbele zelfs! Een aardigheidje.
Of tradities door Corona vandaag niet kunnen of mogen doet niet ter zake!

A.
Verschuif de volgende tien, zorgvuldig uit de Grote Van Dale geselecteerde, woorden ten opzichte van elkaar in horizontale richting (de volgorde van de woorden blijft hetzelfde) zodat tegelijkertijd in drie kolommen (dus verticaal) drie tradities van tien letters ontstaan. (Y=IJ of Y).

kookvertraging
microchirurgie
deeltydfunctie
paniekstemming
psychodiagnose
antiraketraket
raapkoekenmeel
paspoortboekje
levendgeborene
longaandoening

B.
Verschuif de volgende twaalf, minder zorgvuldig uit de Grote Van Dale geselecteerde, woorden ten opzichte van elkaar in horizontale richting zodat tegelijkertijd in drie kolommen (dus verticaal) drie tradities ontstaan. De verticale 'woorden' beginnen op de eerste, tweede, derde, vierde of vijfde regel. (Y=IJ of Y).

schuttersgilde
leerwerkplaats
belachelykheid
groepsvakantie
schoonheidszin
ambtenarentaal
gruwelsprookje
ineenkronkelen
koordeveelhoek
spierpeesplaat
kleinverdiener
longaandoening

Uw oplossing, de in totaal zes verticale woorden van puzzel A en B, kunt u insturen tot en met 30 april (v/h Koninginnedag).Er zijn 2 bezoekers in dit gastenboek.