Wat Doen Wij?

En waar kunt u een en ander vinden

Wat doet JCS?

Onze voornaamste activiteit bestaat uit het aanbieden van cryptogrammen en het creëren van een platform om deze samen op te lossen door het uitwisselen van hints. Daarnaast geven wij gebruikers de gelegenheid om zelf puzzeltjes ter oplossing aan te bieden. Verder zijn er een aantal gastenboeken waar men terecht kan voor andere onderwerpen die met taal te maken hebben.

JCS heeft altijd een niet-commercieel karakter gehad. De puzzelaar wordt op de site niet met advertenties of reclameboodschappen geconfronteerd. Het geld dat nodig is om JCS te laten functioneren wordt via collectes door de puzzelaars bijeengebracht.


Waar kunt u een en ander vinden?

Hieronder vindt u een overzicht van waar u een en ander kunt vinden.

Homepage / Actueel

Hier vindt u het belangrijkste nieuws rond JCS en worden de actuele puzzels weergegeven.

Puzzels

• De Huispuzzels van JCS worden speciaal voor deze site gemaakt door een aantal huiscryptografen. Bij elke huispuzzel vindt u ook een hintsgastenboek, waar u hints kunt uitwisselen met uw medepuzzelaars. Vrijwel alle eerder gepubliceerde huispuzzels zijn, inclusief oplossingen, terug te vinden in het Puzzelarchief. Op de pagina Seizoen ’23-’24 (onder JCS Algemeen) vindt u meer informatie over de huispuzzels, met een overzicht van de huispuzzels van dit seizoen. Wanneer deze verschijnen, is te zien op de pagina Puzzelrooster ‘23/’24.
• Op de pagina Puzzeltjes kan iedereen die dat wil puzzeltjes van eigen makelij ter oplossing aanbieden aan medepuzzelaars. Voor de vorm, inhoud en moeilijkheidsgraad hiervan gelden slechts zeer beperkte regels. Er wordt, puur ter vermaak, een scorelijst bijgehouden.
• Er zijn hintsgastenboeken voor de cryptogrammen uit vrijwel alle Nederlandse Kranten en tijdschriften. Een deel van deze cryptogrammen bieden wij ook in PDF aan.
• Op de pagina Vraag en Aanbod kunt u medepuzzelaars incidenteel vragen om een scan van een cryptogram, dat u hebt gemist.
• Op de pagina JCS-ers in de prijzen (onder JCS Algemeen) worden degenen vermeld, die een prijs hebben gewonnen. Tevens is hier een Felicitatiegastenboek, waar u uw medepuzzelaars in het zonnetje kunt zetten.

Overig

• In Aan de leestafel kunt u iets vertellen over de boeken die leest of gelezen hebt.
• In Nomen est omen kunt u grappige namen melden, die bijv. in het nieuws zijn geweest.
• In Tiepvouwtjes worden rare versprekingen e.d. uit o.a. het nieuws uitgewisseld.
• Het Algemeen Gastenboek (onder JCS Algemeen) is bedoeld voor alle zaken, waarvoor elders binnen JCS geen plek is.
• Op de pagina Overige interessante links vindt u diverse links met handige puzzelhulpmiddelen, hier worden t.z.t. nog historische zakenaan toegevoegd zoals verslagen van eerdere CC ’s en andere interessante berichten voor en door JCS-ers


Tijdelijke gastenboeken

Verder zijn er een aantal gastenboeken, die periodiek verschijnen. Deze worden aangekondigd op de homepage.

• Het Goede Wensen Gastenboek verschijnt jaarlijks half december en biedt bezoekers de gelegenheid elkaar rond de jaarwisseling wat persoonlijke woorden mee te geven.