Veelgestelde vragen


over Jaspers Cryptogrammen Site


Inhoud


   

Wanneer verschijnen de cryptogrammen op de site?

Op (vrijwel) iedere vrijdag en op de meeste maandagen verschijnt een Huispuzzel, telkens om 21.00 uur. Zie voor details het Puzzelrooster.

JCS publiceert cryptogrammen uit de volgende kranten en tijdschriften.

 • Elsevier, donderdagmiddag of donderdagavond
 • Groene Amsterdammer, donderdagmiddag of donderdagavond.
 • Algemeen Dagblad / Brabants Dagblad, zaterdagochtend
 • De Limburger, zaterdagochtend
 • Dagblad van het Noorden, zaterdagochtend
 • Leeuwarder Courant, zaterdagochtend; om de week afwisselend een Nederlands Cryptogram resp. een Fries Kryptogram
 • Parool, zaterdagochtend
 • Trouw, zaterdagochtend
 • Verder publiceren wij geregeld speciale uitgaven, bijv. kerstcryptogrammen. Wanneer deze verschijnen, kunt u dat zien op de homepage.
 • De cryptogrammen uit HP/De Tijd, NRC, de Telegraaf, de Volkskrant publiceren wij niet, evenmin als de puzzels van Studio Steenhuis. Hiervoor hebben wij geen toestemming. Vraag hier dus ook niet naar.
 • Het NRC Scrypto is, behalve in de krant, ook te vinden bij Studio Steenhuis (abonnement vereist).
 • Hier zijn ook Steenhuis gezocht en Steenhuis Themapuzzel te vinden.

Voor alle puzzels -dus ook voor de puzzels die niet op onze site verschijnen- heeft JCS gastenboeken waarin u hints kunt vragen en geven.

naar boven


   

Waar vind ik hints?

Elke puzzel heeft zijn eigen hintsgastenboek, dat bij de betreffende puzzel in de menubalk aan de rechterkant is te vinden. Er is geen apart menu [hints].

naar boven


   

Waar vind ik de puzzels uit kranten en tijdschriften?

De actuele puzzels zijn te vinden via het menu [externe puzzels], zolang de inzendtermijn nog niet is verstreken of - voor de puzzels die niet kunnen worden ingestuurd - gedurende een week.
Daarna kunt u ze nog vinden onder [externe puzzels / archief].
Onderaan de homepage vindt u bovendien links naar de meest recente puzzels.

naar boven


   

Heb ik een account nodig om gebruik te kunnen maken van JCS?

Nee, puzzels en gastenboeken zijn voor iedereen toegankelijk. Alleen als u een bericht in een gastenboek wilt plaatsen moet u een account aanmaken.

naar boven


   

Worden er weleens accounts geblokkeerd?

Ja, maar gelukkig heel sporadisch.

Als iemand een bericht plaatst dat onbehoorlijk is van toon of inhoud volgt in het algemeen een waarschuwing met de mededeling dat het account bij een volgende overtreding wordt geblokkeerd. In heel ernstige gevallen volgt zonder voorafgaande waarschuwing een blokkade.

Ook berichten die in strijd zijn met de Huisregels kunnen leiden tot een waarschuwing en bij herhaling tot een blokkade.


   

Ik krijg een melding over onveilige verbinding

Op JCS proberen we zoveel mogelijk mee te gaan met de laatste stand van de technisch. Ook wat betreft veiligheid. Dat betekent soms ook afscheid nemen van oude beveiligings technieken, omdat deze niet meer veilig zijn. Vanaf maart 2022 ondersteunt JCS enkel nog TLS 1.2 en hoger.
Echter zijn er nog oude apparaten in omloop, die deze TLS 1.2 nog niet ondersteunen.
Alle android versies vanaf versie 4.4 (2013) zouden dit moeten ondersteunen, en iOS vanaf versie 9.0. (2016). De enige juiste oplossing hiervoor is om deze apparaten niet meer te gebruiken, omdat deze in vele aspecten onveilig zijn.

Naast de eerder genoemde TLS 1.2 techniek, zijn er ook meldingen over onbetrouwbare certificaten. Op Android apparaten met een versie ouder dan 7.1.1 (2016) is er een probleem ontstaan omdat er een "root" certificaat verlopen is op 21 januari. Dit probleem treft niet alleen JCS, maar een heel groot deel van het internet.
De meest simpele oplossing is door te zorgen dat alle apps up to date zijn, en als dit geen soelaas biedt, dan gebruik te maken van de firefox browser.
Echter ook voor Android apparaten ouder dan 7.1.1 geldt dat deze inmiddels meer dan 6 jaar geen updates meer hebben ontvangen, en als zeer onveilig aangemerkt dienen te worden. Het zure is dat winkels als MediaMarkt in 2020 nog deze apparaten verkochten, ook al waren deze toen al 4 jaar niet meer voorzien van de noodzakelijke updates.

naar boven