
Sudokrypto Xtra 29
Opgelost. Al lang niet meer zo'n pittige opgave gehad. Complimenten voor maakster en nogmaals dank hinters.
Succes Theo!
Dank Kate. nu helder ga een laatste poging wagen.
Theo,
In ZoefZoek staat het (derde) woord dat je met de 9 letters kan vormen (staat niet in DvD) (= de slang in de gele vakjes waarvan sprake in andere berichten). De letters in het midden van dat woord staan willekeurig in het rooster.
Enkel de eerste en de laatste letter hiervan kan je gebruiken voor deze hint:
de eerste letter van dat woord staat in het laatste gele vakje rechtsonder in het rooster
de laatste letter van dat woord staat in het eerste gele vakje linksboven in het rooster.
Nu ben ik de weg weer helemaal kwijt. Waar ligt het tweede gele vakje rechtsonder? Is dat in het laatste kwadrant of in het kwadrant beneden in het midden? En bestaat er nu wel of geen "volgorde" in het gezochte meervoudige woord? Help!
Sorry Ronald, AM heeft helemaal gelijk, ik was even van het padje geraakt. Gelukkig was AM er deze morgen al vroeg bij om mijn stommiteit recht te trekken. Het woord op geel is het mv. van een oplossing uit de puzzel.
Uit de hint van Alexandra begreep ik dat de 'slang' begint in het tweede gele vakje rechtsonder en eindigt in het eerste gele vakje linksboven. Dus net andersom als Kate nu aangeeft.
Ronald, er zijn hier wat twijfels geuit i.v.m. de opgave, gevolgd door een uitwisseling van suggesties over hoe die moet worden begrepen.
Myoop had de puzzel al snel opgelost (waarom verbaast me dit niet?), zijn uitleg was zonneklaar en bleek achteraf juist. Lees dus eerst: 'myoop - 11-11-2021 22:46:41'.
De positie van het drieletterwoord geeft al snel aan op welke diagonaal één van beide woorden komt te staan die met de 9 letters kunnen worden gevormd.
Als je je verder eerst toespitst op het lange woord waarin een letter ontbreekt, vind je algauw welk van beide woorden daar hoort.
Als je in ZoefZoek het (derde) woord vindt dat niet in DvD staat (de slang in de gele vakjes waarvan sprake in andere berichten) en je leest dat de eerste letter van dat woord in het eerste gele vakje linksboven staat en de laatste letter in het laatste gele vakje rechtsonder, dan ben je meteen al flink op weg om deze moeilijke sudokrypto op te lossen. Succes!
Afgezien van het drieletterwoord, nog niet echt een aanknopingspunt waar te beginnen. Nog een keer serieus buffelen, i.p.v. met half oog naar kijken. Hint in welke hoek te starten, is welkom.
Mijn dreigement dat ik zou stoppen heeft geholpen! Tot mijn verbazing ging het ineens goed na 11 dagen gummen en proberen.
Ik kon verder dankzij de hint van Alexandra (12-11) over de kop en de staart van de slang (en dankzij nog wat hulp daarnaast). Dan zie je namelijk waar de twee overgebleven 7-letterwoorden moeten komen.
Voor de vierde zit bijna op 3/4 van de sudoku. Tot nu klopt het nog..... Als het voor weekend niet lukt, stop ik maar. Dit is inderdaad een hele taaie rakker!
Hartelijk dank Ida. Nu kan ik verder.
Theo, het woord waar je op doelt kruist de tweede en vierde letter van het diagonale woord.
Ik heb nog nooit zo geploeterd met het invullen van het diagram. Ik kan maar niet beredeneren waar het 7-letterwoord met de twee dezelfde letters geplaatst moet worden en dus kom ik maar niet verder. Frustrerend. Iemand een tip?
Ik geef het op. Heb geen plezier meer met deze puzzel!
Ik ben er ook uit. Allen bedankt voor de hints.
Harrie, dat dacht ook, maar ik zie het nu bevestigd, bedankt.
Dick, Eén van de diagonalen bevat inderdaad een woord van 9 verschillende letters, de andere diagonaal bevat niet al de letters, en dus per definitie van sommige letters meerdere exemplaren.
De "slang" van gele letters kronkelt in mijn sluitende oplossing zonder enig verband. Je kunt de gele vakjes wel gebruiken om bepaalde letters op bepaalde plekken uit te sluiten. Simpel voorbeeld: het gele hokje in het drieletterwoord zorgt ervoor dat die letter in geen ander geel vakje voorkomt.
Net zoals de klassieke slang zaait deze wat mij betreft alleen verwarring. Ik heb in die diagonaal gewoon een woord van 9 verschillende letters, of ben ik nu te simpel bezig?. Voorlopig kom ik er nog niet uit.
Vanmiddag weer verder gegaan met het invullen van het diagram. Ik loop linksboven vast op de opmerkingen over de staart van de “slang”. Is de slang, ondanks dat die wisselvallig is, nu wel of geen anagram van de twee lemma’s in de Dikke van Dale? Met anagram bedoel ik dus een bestaand woord, in dit geval zonder lemma in de Dikke van Dale.
Om puzzelaars die nu nog beginnen niet op een dwaalspoor te brengen, kan ik zeggen dat behoudens kop en staart zoals door Alexandra aangegeven, de weg van de slang zeer wisselvallig is, er is geen peil op te trekken.
Bedankt voor je reactie Alexandra.
heb een oplossing voor de puzzel. De slang is bij een beetje goede wil te maken. Rechtsonder beginnen en dan zigzag naar linksboven. Ik heb daar voor het oplossen geen gebruik van gemaakt. De slang bleek achteraf te zien.
De staart van de slang brengt mij in moeilijkheden... terug naar af...
Wie heeft het rooster al ingevuld? Graag verduidelijking a.u.b.
Als je de weg van de slang bewandelt, te beginnen rechtsonder, kan je het anagram vormen.
Je moet de letters wel in een specifieke volgorde kunnen lezen, lamgeen is geen anagram...
Anagram is ook verschikking van de letters zoals 'melange' en 'gemalen'. Dan vervalt de specifieke volgorde en krijg je een willekeurige opstelling. Moeilijk!
Oei, 't zijn er maar vijf... ik begin er pas opnieuw aan als de opdracht duidelijk is.
Wat de tweede diagonaal betreft kan ik Myoop wel bijtreden, er wordt wel eens meer afgeweken van de sudoku-regels voor de Sudokrypto. Het is wel een flinke tegenvaller, zeven woorden van zeven letters, niet eenvoudig om hieraan te beginnen...
Leonie deed het in het verleden trouwens altijd op die manier, er zat altijd een patroon in het plaatsen van de letters op geel.
In de opgave staat: De gele vakjes vormen een anagram van het andere lemma uit de Dikke van Dale.
Dvd: anagram = 'herschikking, m.n. omkering van de letters van een woord, zodat er een geheel ander woord van gevormd wordt'.
Dan zou je dus mogen veronderstellen dat op geel een woord komt te staan waarvan de letters in een specifieke volgorde staan, anders is het een willekeurige opstelling van de negen letters.
Misschien dat Kate bedoelt dat dat woord niet vetgedrukt in de van Dale staat (omdat het een meervoudsvorm is).
Bij mij staat dat woord wel in de van Dale Dick. Ik heb wel de 12e druk. Het is de meervoudsvorm van een van de oplossingen van deze puzzel. Maar het maakt voor het invullen van het diagram, zoals ik nu begrepen heb, niets uit. Op één van de diagonalen moet je een van de twee vetgedrukte woorden uit de Dikke van Dale invullen. De andere diagonaal heeft willekeurige verschillende letters. En in de gele vakjes komen de negen letters van het vetgedrukte woord, maar ook in willekeurige volgorde. Nog bedankt hinters. Ik moet ook weer opnieuw beginnen, want ik dacht dat de andere diagonaal ook de negen letters zou bevatten.
Ik heb de discussie gevolgd en bij mij neemt de verwarring nu toe. Verder ben ik heel benieuwd naar het woord dat wel in zoefzoek en niet in van Dale.
je ziet, het was niet duidelijk. Kate begreep het dus anders dan Myoop. Ikzelf las het op Myoops manier , maar wilde het wel verifiëren voor ik verder ging op die weg. Ben het roerend met Myoop eens.
Myoop en Kate beiden zeer bedankt.
Heb je de puzzel al af Myoop?
Wat goed dat je dit schrijft, ik heb net een nieuw rooster geprint en met letters gevuld. Ik wou net beginnen met het wegstrepen van de gekende letter in de 'andere' diagonaal...
Mij is gebleken dat:
- op een van de diagonalen in een van de richtingen een (vet) lemma uit Van Dale komt;
- op de andere diagonaal random letters komen die niet verschillend hoeven te zijn. Er zijn dus dubbele letters en er ontbreken ook letters;
- in de gele vakjes zonder volgorde de negen verschillende letters komen waarmee het andere vette lemma is te maken.
Dat die andere diagonaal at random alle letters bevat is logisch, anders zou het geen sudoku zijn.
Ik twijfel inmiddels toch aan het woord dat ik op geel wou zetten. Er zou namelijk toch een zekere volgorde van de letters moeten worden gevolgd en die zie ik niet. 1 letter ligt vast, het drieletterwoord kan nergens anders en op geen enkele andere manier in het rooster worden gezet.
Ria, ik denk dat het volgende wordt bedoeld:
- 1 van de diagonalen bevat ad random alle 9 letters
- de andere diagonaal bevat een van de twee vetgedrukte woorden uit de Dikke van Dale
- op geel komt een anagram van dit woord (of van het andere woord dat uiteraard ook een anagram is). Het woord op geel staat niet in DvD, maar wel in ZoefZoek. Het is de meervoudsvorm van een woord dat ik door deze puzzel leerde.
Ik twijfel over hoe precies de inleiding gelezen moet worden.
In de eerste zin staat : "Eén diagonaal bevat 9 verschillende letters."....Oké, dan is de andere diagonaal random. Derhalve moeten die 9 verschillende letters op woordvolgorde staan cf de derde zijn.
Maar je kunt ook eruit begrijpen : één diagonaal is een woord, de tweede niet maar die bevat wel alle letters.
Misschien is de cryptograaf in de buurt om het te verduidelijken;
of misschien is iemand klaar met de puzzel en weet diegene het antwoord dus uit ervaring.
dank bij voorbaat.
In mijn EVanDale staan de vrouwelijke vormen allebei vetgedrukt en cursief. Volgens mij kan je rustig verder gaan met invullen.
Dank DIHo. Klopt. Die heb ik ook. Maar omdat in de instructie staat dat het woord vetgedrukt in de Dikke van Dale moet staan, twijfelde ik even en had ik graag zekerheid voordat ik verder ga met invullen.
Vrouwelijke vorm van vetgedrukt lemma.
Ik ben begonnen met invullen maar nu heb ik een ander probleem. Het woord dat op mijn diagonaal verschijnt staat niet vetgedrukt in mijn van Dale, 12e druk (nieuwe spelling). Ik vermoed een foutje in deze editie. Is er iemand die mijn vermoeden kan bevestigen?