Sudokrypto Xtra 29
Vanmiddag weer verder gegaan met het invullen van het diagram. Ik loop linksboven vast op de opmerkingen over de staart van de “slang”. Is de slang, ondanks dat die wisselvallig is, nu wel of geen anagram van de twee lemma’s in de Dikke van Dale? Met anagram bedoel ik dus een bestaand woord, in dit geval zonder lemma in de Dikke van Dale.
Om puzzelaars die nu nog beginnen niet op een dwaalspoor te brengen, kan ik zeggen dat behoudens kop en staart zoals door Alexandra aangegeven, de weg van de slang zeer wisselvallig is, er is geen peil op te trekken.
Bedankt voor je reactie Alexandra.
heb een oplossing voor de puzzel. De slang is bij een beetje goede wil te maken. Rechtsonder beginnen en dan zigzag naar linksboven. Ik heb daar voor het oplossen geen gebruik van gemaakt. De slang bleek achteraf te zien.
De staart van de slang brengt mij in moeilijkheden... terug naar af...
Wie heeft het rooster al ingevuld? Graag verduidelijking a.u.b.
Als je de weg van de slang bewandelt, te beginnen rechtsonder, kan je het anagram vormen.
Je moet de letters wel in een specifieke volgorde kunnen lezen, lamgeen is geen anagram...
Anagram is ook verschikking van de letters zoals 'melange' en 'gemalen'. Dan vervalt de specifieke volgorde en krijg je een willekeurige opstelling. Moeilijk!
Oei, 't zijn er maar vijf... ik begin er pas opnieuw aan als de opdracht duidelijk is.
Wat de tweede diagonaal betreft kan ik Myoop wel bijtreden, er wordt wel eens meer afgeweken van de sudoku-regels voor de Sudokrypto. Het is wel een flinke tegenvaller, zeven woorden van zeven letters, niet eenvoudig om hieraan te beginnen...
Leonie deed het in het verleden trouwens altijd op die manier, er zat altijd een patroon in het plaatsen van de letters op geel.
In de opgave staat: De gele vakjes vormen een anagram van het andere lemma uit de Dikke van Dale.
Dvd: anagram = 'herschikking, m.n. omkering van de letters van een woord, zodat er een geheel ander woord van gevormd wordt'.
Dan zou je dus mogen veronderstellen dat op geel een woord komt te staan waarvan de letters in een specifieke volgorde staan, anders is het een willekeurige opstelling van de negen letters.
Misschien dat Kate bedoelt dat dat woord niet vetgedrukt in de van Dale staat (omdat het een meervoudsvorm is).
Bij mij staat dat woord wel in de van Dale Dick. Ik heb wel de 12e druk. Het is de meervoudsvorm van een van de oplossingen van deze puzzel. Maar het maakt voor het invullen van het diagram, zoals ik nu begrepen heb, niets uit. Op één van de diagonalen moet je een van de twee vetgedrukte woorden uit de Dikke van Dale invullen. De andere diagonaal heeft willekeurige verschillende letters. En in de gele vakjes komen de negen letters van het vetgedrukte woord, maar ook in willekeurige volgorde. Nog bedankt hinters. Ik moet ook weer opnieuw beginnen, want ik dacht dat de andere diagonaal ook de negen letters zou bevatten.
Ik heb de discussie gevolgd en bij mij neemt de verwarring nu toe. Verder ben ik heel benieuwd naar het woord dat wel in zoefzoek en niet in van Dale.
je ziet, het was niet duidelijk. Kate begreep het dus anders dan Myoop. Ikzelf las het op Myoops manier , maar wilde het wel verifiëren voor ik verder ging op die weg. Ben het roerend met Myoop eens.
Myoop en Kate beiden zeer bedankt.
Heb je de puzzel al af Myoop?
Wat goed dat je dit schrijft, ik heb net een nieuw rooster geprint en met letters gevuld. Ik wou net beginnen met het wegstrepen van de gekende letter in de 'andere' diagonaal...
Mij is gebleken dat:
- op een van de diagonalen in een van de richtingen een (vet) lemma uit Van Dale komt;
- op de andere diagonaal random letters komen die niet verschillend hoeven te zijn. Er zijn dus dubbele letters en er ontbreken ook letters;
- in de gele vakjes zonder volgorde de negen verschillende letters komen waarmee het andere vette lemma is te maken.
Dat die andere diagonaal at random alle letters bevat is logisch, anders zou het geen sudoku zijn.
Ik twijfel inmiddels toch aan het woord dat ik op geel wou zetten. Er zou namelijk toch een zekere volgorde van de letters moeten worden gevolgd en die zie ik niet. 1 letter ligt vast, het drieletterwoord kan nergens anders en op geen enkele andere manier in het rooster worden gezet.
Ria, ik denk dat het volgende wordt bedoeld:
- 1 van de diagonalen bevat ad random alle 9 letters
- de andere diagonaal bevat een van de twee vetgedrukte woorden uit de Dikke van Dale
- op geel komt een anagram van dit woord (of van het andere woord dat uiteraard ook een anagram is). Het woord op geel staat niet in DvD, maar wel in ZoefZoek. Het is de meervoudsvorm van een woord dat ik door deze puzzel leerde.
Ik twijfel over hoe precies de inleiding gelezen moet worden.
In de eerste zin staat : "Eén diagonaal bevat 9 verschillende letters."....Oké, dan is de andere diagonaal random. Derhalve moeten die 9 verschillende letters op woordvolgorde staan cf de derde zijn.
Maar je kunt ook eruit begrijpen : één diagonaal is een woord, de tweede niet maar die bevat wel alle letters.
Misschien is de cryptograaf in de buurt om het te verduidelijken;
of misschien is iemand klaar met de puzzel en weet diegene het antwoord dus uit ervaring.
dank bij voorbaat.
Dick en DIHo, dank jullie wel!!!
Toch goed dus, thnx. Fout elders zoeken.
Deze politieman zingt fragiel, Kate.
Verzamelnaam voor oogziekten die gekenmerkt worden door een te hoge druk in het oog.