Duits Duogram 25

Beste liefhebbers van het Duits Duogram

Hartelijk dank voor alle gelukwensen vanwege het vijfentwintigste Duits Duogram. Fijn om te weten dat zovelen plezier beleven aan mijn hersenspinsels.

Het gebruik van Duitse woorden die in het Nederlands ingeburgerd zijn, in de jubileumopgave werd unaniem op prijs gesteld. Men verwonderde zich over het feit dat “geradeaus” één woord is en over “ in Frage”. Hierbij hoor je vaak “im Frage”, terwijl het woord “Frage” in het Duits vrouwelijk is. In sommige combinaties worden deze twee woorden in het Duits trouwens ook als één woord geschreven, zoals bijv. in “infrage stellen”. Ik heb inmiddels weer een serietje van deze woorden gevonden, en zal die bij het 30ste Duits Duogram gebruiken.

Eigenlijk bevatte de opgave maar een “Stolperstein” : in bijna de helft van het aantal inzendingen zag ik voor H9 “Haken” in plaats van “Hamen”. Bij de hints zag ik de juiste uitleg bij iemand die tot zijn spijt al eerder en dus de verkeerde oplossing ingezonden had. Haken als visangels ligt voor de hand in het Nederlands, maar in het Duits betekent dat woord eigenlijk precies hetzelfde. Een haam is, ook volgens van Dale, een paardenhoofdstel, en in het Duits is een “Hamen” een visangel. Het woord “haam” is mij van jongs af aan bekend, vanwege de naam van een café in mijn Limburgse geboortedorp, waar zo’n paardentuig, dat ook in het Limburgs “Haam” genoemd wordt, in volle glorie met veel goudkleurige versierselen achter de toog hing te blinken. Limburgers hadden dit keer een voordeeltje, zoals een inzendster op de site opmerkte.

De juiste oplossing van het zilveren Duits Duogram is als volgt:

Horizontaal: 1. PSV 7. EK 9. Hamen 10. vorm. 11. Horn 12. Tulpen 12. Pappenheimers 15. Schubben 16. In Frage 18. Jesses 20. ADO 21. PE 22. Gebaren 23. ATA 25. Geest 28. gefundenes Fressen 31. Span 32. Überhaupt 34. sowieso 35. geschieden.

Verticaal: 2. Stolpersteine 3. beenden 4. Immer geradeaus 5. Aha-erlebnis 6. Kramp 8. Kitsch 9. Hals- und Beinbruch 13. Pink 14. RS 17. Beet 19. Sparren 24. Ausputzer 26. Schwalbe 27. gerust 29. Ens 30. VW 33. pogen.

Het lot heeft bepaald dat een tweetal inzenders uit Zuid-Holland een boekenbon verdienen: Jannie van Delft uit Rijnsburg (bon van 15 Euro), en Betty Dijkstra uit Gouda (bon van 10 Euro) kunnen deze week post verwachten. Van harte gelukgewenst.
Graag tot de volgende opgave. Dat wordt dan nummer 26, weer volgens het bekende Duits Duogram format.

Hartelijke groet, houd moed!
Harrie van der Avoort