Topicogram 14 - Geschiedenis


Beste puzzelaars,

Er is maar één Nummer Veertien dus de verleiding om dit Topicogram aan Johan Cruyff te wijden was groot. Maar in zo’n puzzel zou het voetbal ongetwijfeld een belangrijk subthema vormen en omdat over een paar maanden van mijn hand een cryptogram over het EK Voetbal moet verschijnen leek het me niet verstandig om zelf het gras voor mijn voeten weg te maaien.
In plaats van over nr. 14 gaat dit Topicogram over de geschiedenis. De nationale historie komt aan bod maar omdat in het verleden bij tijd en wijle ook buiten onze grenzen iets belangwekkends gebeurde is ook de wereldgeschiedenis vertegenwoordigd.

Het Topicogram is een thematische puzzel in de vorm van een cryptofilippine waarbij de omschrijving of de oplossing -of beide natuurlijk- met het onderwerp te maken hebben. Vakjes met dezelfde cijfers bevatten dezelfde letters, maar zo’n letter kan ook in een blanco vakje staan. In de gele kolom verschijnt een uitdrukking.
U kunt uw oplossing sturen naar topicogram@jasperscryptogrammensite.nl

U mag maar eenmaal een oplossing inzenden.
Uw oplossing dient te bestaan uit alle antwoorden op de omschrijvingen. De te vinden uitdrukking hoeft u niet mee te sturen. U kunt tot en met maandag 19 april a.s. inzenden.

Commentaar bij de inzending stel ik op prijs. U krijgt van mij een ontvangstbevestiging. Ik streef ernaar die binnen twee dagen te versturen.

Onder degenen die een foutloze inzending insturen wordt een boekenbon van € 15 verloot als 1e prijs. De 2e prijs, een boekenbon van € 10, wordt onder alle inzenders verloot.

Veel succes en vooral: veel plezier!

Jan Zweers