Myopogram 195

Het grote voordeel van het binnenkrijgen van precies 100 oplossingen is dat je elk getal vrijwel zonder veel moeite uit het hoofd om kunt zetten in een percentage.
Zo stuurde bij deze puzzel maar 25% een goede oplossing is. Een historisch laag percentage. En dan heb ik uit coulance een paar zaken nog niet eens fout gerekend: Twee inzenders mochten hun in eerste instantie niet volledig ingevulde diagram aanvullen en ik heb spelfouten als “keinn” (i.p.v. “keien”) en “arrangerr” i.p.v. “arrangeur” ook door de vingers gezien. Wie “speedboat” invulde i.p.v. “speedboot” kwam evenmin op het strafbankje. Maar waar zat dan de ellende? Te vaak vond ik “teststok” bij V28 waar ik een “taststok“ verwacht had omdat blinden en slechtzienden, d.w.z. mensen met een beperking, die gebruiken om hun weg te zoeken in de maatschappij.
Het veruit grootste probleem zat echter bij H17 waar ik bij 51% van de oplossers “bordenwasser” zag terwijl hier een “bordenwisser” bedoeld werd. Een onafhankelijke inzendster uit onverdachte hoek gaf bij haar oplossing ongevraagd deze (door mij enigszins ingekorte) toelichting: Ik heb lang getwijfeld over de oplossing van H17: bordenwasser of bordenwisser. Uiteindelijk heb ik er toch maar wisser van gemaakt. Een bordenwasser werkt in de kantine en als hij daar de borden alleen maar wist, gooit hij er met de pet naar. Ook de ‘school’kantine verwijst m.i. naar de wisser. Dat was de spijker op de kop! En als dan een bekende influencer in het gastenboek een pleidooi houdt voor de “bordenwasser” helpt dat zeker ook niet om het aantal fouten laag te houden.
Spekkopers hadden bij deze puzzel dus zowel de “taststok” als de “bordenwisser” goed maar dat was echter ruimschoots de minderheid. Ik heb wel eens gehoord dat als er veel fouten gemaakt worden in een puzzel de omschrijvingen niet goed zijn. Daarvan, weet ik ook uit betrouwbare bron, was hier echter geen sprake!

De door mij bedoelde oplossingen zijn:
Horizontaal: 5 chirurgisch 9 pakkeman 11 oma 12 opium 13 Largo 14 input 15 eruitzien als een beest 16 speech 17 bordenwisser 19 teetotaller (geheelonthouder) 21 dotteren 22 er is geen man overboord 26 big bang 27 eitje 29 addict 31 speedboot (speed=drug) 33 schaduwen 34 Est 35 arrangeur 36 slotronde 37 natura 38 spoed 39 Hertz
Verticaal: 1 milieubeweging 2 cupmatch 3 een pleister op de wonde 4 fantasieleer 5 closetpot 6 geld in ‘t water gooien 7 strandbal 8 hoogleraren 9 pasgevend 10 keien 18 waterlanders 20 orgaandonor 22 erbij staan 23 meesteres 24 veerhoofd 25 dot 28 taststok 30 content 32 eerste

Bij de loting kwamen twee oudgedienden als winnaar uit de bus: Nico Looije uit Hoek van Holland die als enige misser had dat hij binnen een halfuur een volstrekt goede oplossing instuurde met de mededeling dat “hij niet zo lastig was deze keer” en die dus de boekenbon van € 15,- wint en Huub Verhoeven ,deze keer uit Wormer ,die het met de tweede prijs, een boekenbon van € 10,-, moet doen. Beiden van harte gefeliciteerd!

M196 komt 4 juni!
M Y \O/ \O/ P