Swierogram 2


Volgens de Russen is de eerste pannenkoek altijd een mislukking. Dat lijkt toch niet helemaal te gelden voor mijn Swierogram1, als ik jullie waarderende reacties mag geloven. Alle inzenders (86, waarvan 3 buiten mededinging) geweldig bedankt; voor een hobbyist die zich in het hol van de JCS-leeuw waagt, voelen jullie commentaren als een warm welkom bad. Tot zover het goede nieuws.

Het slechte nieuws is dat ik met mijn eerste puzzel natuurlijk mijn beste kruit verschoten heb, en eigenlijk mijn pijp aan Maarten zou moeten geven. Maar “fortune favours the bold” zeggen de Engelsen, dus durf ik het toch aan jullie een tweede Swierogram te bieden. Ook dit tweede Swierogram gaat over Nederlandstalige uitdrukkingen en gezegden, cryptisch/ associatief omschreven. Gelijke cijfers zijn gelijke letters (maar komen ook elders voor zonder cijfer). In de gele balk verschijnt eveneens een uitdrukking.

Als de puzzel hier en daar een kleine grimas ontlokt, ben ik in mijn missie geslaagd.

De oplossing kunt u tot en met maandag 26 juli sturen aan swierogram@jasperscryptogrammensite.nl. Onder de foutloze inzenders wordt een boekenbon van € 15,-- verloot, en onder alle inzenders een boekenbon van € 10,--.

John Swieringa