Frans Duogram 12


Beste puzzelvrienden,

De meeste woorden die ik in dit Franse duogram heb verwerkt, voldoen aan de oorspronkelijke, door Hans van den Brink geformuleerde voorwaarden: op dezelfde manier gespeld, afgezien van accenten en cedilles, maar verschillend van uitspraak en betekenis. Voorbeelden daarvan zijn mot (woord – nachtvlinder) en bout (eind – pootje). In sommige gevallen heb ik me zijsprongen veroorloofd. Zo heb ik een aantal namen in het diagram geplaatst, die er mooi in pasten, en een paar leenwoorden uit het Frans. Waar iets alleen maar Frans is, heb ik (F-F) achter de omschrijving gezet. Er zit ook een rebusachtige omschrijving tussen van een Nederlands woord met een Frans deel.

Om de min of meer cryptisch omschreven woorden te vinden kunt u diverse sites raadplegen, waarvan ik de volgende bijzonder goed vind:
frans-taal-woordenboek
17-minutelanguages
mijn woordenboek

Oplossingen kunt u inzenden tot en met maandag 31 oktober.
fransduogram@jasperscryptogrammensite.nl

Wie een foutloze oplossing instuurt, kan een boekenbon van € 17,50 winnen. Alle andere inzenders maken kans op een bon van € 12,50 of een door mij uitgezocht boek, dat bij minstens één van de omschrijvingen past.

Succes / Bonne chance!

Nannie