Duits Duogram 30

Geachte liefhebbers van het Duits Duogram.

Voor Duits Duogram 30 heb ik, zoals beloofd, op verzoek van een aantal inzenders teruggegrepen naar de opzet van het jubileum Duits Duogram 25. U treft weer een aantal omschrijvingen aan die met een sterretje* beginnen. Als oplossing wordt hierbij gevraagd naar Duitse woorden of woordcombinaties die in het Nederlands ingeburgerd zijn, en die in de meeste gevallen zelfs in Nederlandse woordenboeken voorkomen. De betekenis van deze woorden/combinaties is in beide talen (zo goed als) GELIJK. Alle andere woorden, dus die met een omschrijving zonder *, voldoen aan het normale Duogram criterium, en hebben dus een verschillende betekenis in beide talen. Klinkt ingewikkelder dan het is, zo is de vorige keer gebleken.

Zoals gebruikelijk de twee sites die ik gebruikt heb om de puzzel samen te stellen en die dus mogelijk hulp bieden bij het zoeken naar de juiste oplossingen, zeker wanneer het om iets minder gangbare woorden gaat. Op duden.de en Liste der Listen von Abk├╝rzungen, zijn (dacht ik) alle woorden en afkortingen terug te vinden. De Nederlandse woorden komen (bijna) altijd uit de dikke Van Dale, in mijn geval de nog steeds lekker ruikende 12de druk.

Inzendingen die mij tot en met zondag 21 november, 24.00 uur bereiken op duitsduogram@jasperscryptogrammensite.nl dingen volgens de JCS regels mee naar de gebruikelijke boekenbonnen van 17.50 en 12.50 Euro. In principe stuur ik binnen 2 dagen een ontvangstbevestiging.

Ik wens eenieder veel plezier en succes met het oplossen van deze opgave.

Harrie van der Avoort