Duits Duogram 39


Het eerste Duits Duogram 39 van het nieuwe JCS seizoen dient ook nu weer volgens het bekende recept gevuld te worden met woorden die in het Nederlands en in het Duits bestaan, maar elk van de twee talen iets anders betekenen. Af en toe gaat het om woordcombinaties, die in de andere taal een bestaand woord opleveren.

Zoals gebruikelijk de twee Duitstalige sites die ik gebruikt heb om de puzzel samen te stellen en die dus mogelijk hulp bieden bij het zoeken naar de juiste oplossingen, zeker wanneer het om iets minder gangbare woorden gaat. Op www.duden.de en https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Listen_von_Abk├╝rzungen, zijn (dacht ik) alle woorden en afkortingen terug te vinden. Ook bestaat er nog de Duitse versie van Worder, https://de.worder.cat/wortsucher , een woordzoeker, waarbij je met bekende kruisletters alle mogelijke Duitse woorden kunt vinden.

Inzendingen die mij tot en met maandag 2 oktober 2023 via duitsduogram@jasperscryptogrammensite.nl bereiken, dingen mee naar de gebruikelijke prijzenpot.
In principe stuur ik altijd binnen twee dagen een ontvangstbevestiging.

Succes en veel plezier met opgave 39.

Harrie