Duits Duogram 41


Het eerste Duits Duogram van 2024 is weer een gewoon Duogram met woorden of woordcombinaties die in het Duits en in het Nederlands bestaan, maar een andere betekenis hebben. Aan de lijst met woorden die aan die definitie voldoen, heb ik een paar weken geleden nummer 2000 toegevoegd.
Zo af en toe wordt mij een passend woord aangereikt door een van de andere cryptografen of door een inzender. Iets meer dan de helft van de woorden op de lijst heb ik tot nu toe gebruikt in de eerste 40 opgaven. Ik kan, met jullie goedvinden, dus nog even vooruit.

Ik gebruik twee Duitstalige sites gebruikt om de puzzel samen te stellen. Die bieden dus mogelijk ook hulp bij het zoeken naar de juiste oplossingen, zeker wanneer het om iets minder gangbare woorden gaat. Op www.duden.de en https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Listen_von_Abk├╝rzungen, zijn (dacht ik) alle woorden en afkortingen terug te vinden. Ook bestaat er nog de Duitse versie van Worder, https://de.worder.cat/wortsucher, een Duitse woordzoeker, waarbij je met bekende kruisletters alle mogelijke Duitse woorden kunt vinden.

Inzendingen die mij tot en met maandag 4 maart 2024 via duitsduogram@jasperscryptogrammensite.nl bereiken, dingen mee naar de gebruikelijke prijzenpot.
In principe stuur ik altijd binnen twee dagen een ontvangstbevestiging.

Succes en veel plezier met Duits Duogram 41.
Harrie van der Avoort