In Memoriam Henk Smit 1938 – 2022

Zoals u op de homepage heeft kunnen lezen is afgelopen vrijdag Henk Smit overleden, een fanatiek puzzelaar en JCS’er van het eerste uur.
In dit gastenboek kunt u condoleances kwijt, en wordt u tevens van harte uitgenodigd herinneringen en anekdotes van Henk te memoreren

Rouwkaart


Om een bericht te plaatsen dient u in te loggen: Ga naar login pagina .

FoHateB
18-11-2022 12:39:14

Allereerst mijn condoleances aan familie en vrienden.
Toen ik lerares was op de huishoudschool in Bennebroek was Henk daar leraar Nederlands.
Hij reed toen op een grote motor en heb ook bij hem achterop gezeten.
Hij had een vriendenclub waarvoor hij reizen organiseerde.
Hij was een goede leraar en een prettige, humorvolle collega. Hij ruste in vrede.
Ineke Hermans - Klaver te Bennebroek.


FoHateB
18-11-2022 12:16:30

Op de eerste plaats mijn hartelijke deelneming aan familie en vrienden van Henk, door omstandigheden wel laat, maar niet minder gemeend. Henk ontmoette ik regelmatig bij gezamenlijke vrienden in Heemstede waar hij mij als puzzelaar de raad gaf eens te kijken op JCS. Deze tip ben ik hem nog altijd dankbaar voor. Alle betrokkenen veel sterkte met dit verlies toegewenst.


huispuzzelmanager
8-11-2022 20:42:15

Allereerst sterkte aan alle dierbaren van Henk. Tijdens mijn eerste CC stelde Henk mij meteen op mijn gemak door met zijn warme en hartelijke stem te vertellen dat hij mijn geboorte- en woonplaats kende. Hij pauzeerde altijd in Eijsden op weg naar het zuiden. Als ik dus nu langs de Maas 'aon ut Bat' loop denk ik nog eens extra aan Henk die waarschijnlijk zeer genoten heeft van zijn drankje op het terras aldaar. Haw diech.


veryevilking
3-11-2022 23:09:02

Tot ziens mede-puzzelaar. gecondoleerd aan zijn nabestaanden.


HenkB, Loosdrecht
2-11-2022 22:17:44

Heel veel sterkte gewenst voor familie en vrienden van Henk.
Verder kan ik mij volledig aansluiten bij de vorige berichten.
Henk was een van de inzenders van Enigmagram 1 (19 maart 2001)
Hij gaf vriendelijke, opbouwende kritiek bij zijn inzending en dat was hem ten voeten uit.
Hij had een enorme kennis op taalgebied.

Bedankt Wim, voor het plaatsen van de link.


Wim Brinkhorst
2-11-2022 22:01:50

Wat een droevig nieuws. Zelf heb ik Henk alleen via de mail meegemaakt bij de vele oplossingen van puzzeltjes van mijn hand, die steevast vergezeld gingen van positief commentaar, gestoken in een humoristisch jasje. Steevast sloot hij af met de woorden "ik hoor het wel".
Hij zal zeker gemist worden binnen JCS en ook door mij.

Heel veel sterkte voor zijn naasten met dit droevige verlies.

Wie de eerder door Sander genoemde voordrachten van zijn hand wil nalezen kan deze (onder het kopje ludiek) hier terugvinden, samen met een aantal andere zaken die nog op de lijst staan om naar het nieuwe JCS te worden overgezet.


Ria Delft
2-11-2022 20:37:31

lieve JCS-vrienden, gecondoleerd, hoe graag zouden we het goede van Henks aanwezig zijn willen continueren. Hij hield van en betekende veel voor het JCS-gebeuren.
Persoonlijk denken we aan welkome gesprekjes bij ontmoetingen en aan zijn erudiete voordrachten op cryptoconferenties. Ach die keer dat hij te veel gedichten voor ons allen in petto had en de tijd dat niet toestond...
Henk, dank voor alles.....
Sterkte wensen wij zijn naasten , onvervangbaar is Henk, maar onuitwisbaar de mooie herinneringen.
Leo en Ria Le Large.


NanU, Den Haag
2-11-2022 15:08:57

Wat een verdrietig nieuws; Henk deed sinds kort mee aan mijn puzzeltjes en zijn reacties waren altijd vrolijk en bijzonder aardig. Zijn mailtje van maandag 24 oktober jl. besloot hij monter met
‘Zo, dat zit er weer op! ‘ Ach .. goeie reis Henk, ik zal je zeker missen en wens zijn familie en vriendenkring heel veel sterkte toe met dit grote verlies.


myoop
2-11-2022 14:34:23

Dat was weer schrikken. Een van de oer-JCS’ers, Henk Smit, zal definitief geen puzzels en puzzeltjes meer oplossen.
Enkele van de vele herinneringen aan Henk zijn wat mij betreft:
Henk heeft sinds 2001 trouw het Myopogram opgelost en ingestuurd totdat een serieus gezondheidsprobleem in augustus 2020 het tempo uit de wedstrijd haalde. In mijn computerarchief vond ik een paar honderd van zijn oplossingen van zowel het Myopogram als (mijn) puzzeltjes. Bij het teruglezen van een groot deel ervan valt dan weer op dat Henk altijd in een of twee zinnen zich in zijn zo bekende stijl van lichte ironie positief uitliet over de puzzels en vaak aangaf dat hij maar moeilijk afscheid kon nemen van zijn oplossing maar dat hij toch maar instuurde omdat de tijd begon te dringen.
Henk was in vele opzichten een markante JCS’er. We zullen, ondanks dat hij het de laatste twee jaar rustig aan moest doen, hem zeker missen en ik zal hem in elk geval herinneren vanwege zijn typische humor. Ter illustratie geef ik hieronder een voorbeeld van een posting van Henk uit 2004 in het door Corry genoemde punnikgastenboek.

Naam: Henk, Heemstede
Verstuurd: 17-12-2004 - 09:54
Het blijkt niet genoegzaam bekend te zijn dat Prins Bernhard al op 5 mei 1945 in hotel 'De Wereld' te Wageningen de Duitsers tot versnelde overgave heeft gebracht door de legendarische uitspraak: "Ich bin ein Punniker", wat de nog vrijwel geheel in de illegaliteit werkende Nederlandsche Punnikbond ertoe gebracht heeft hem het -met beide handen gretig geaccepteerde- beschermheerschap van onze toenmalig nooddruftige organisatie aan te bieden.

Het lijkt de (B)KNPB dan ook passend om in deze periode vijf weken lang de verenigingsrouw-met-zwarte-uniformtressen in acht te nemen, waarna niet alleen opening van (archief)zaken gegeven zal worden, maar tevens nadere mededelingen gedaan zullen worden omtrent het op handen zijnde WK-Punnik te Bunnik en de aldaar gevestigde Stichting Alzheimer Nederland.

Lezenswaard zijn zeker (nog steeds) zijn voordrachten die hij hield bij een cryptoconferentie, te weten: “De genetica van het Cryptobrein” (2002) en “Hij was maar een kloon” (2003). Ik heb ze in Word. Mogelijk kunnen ze ter nagedachtenis aan Henk weer (tijdelijk) op de site gezet worden.
Ik wens de familie van Henk sterkte toe in deze ongetwijfeld moeilijke tijd.
Dag Henk.
Sander Waalboer (Myoop)


Lianne E-L
2-11-2022 13:25:52

Henk was mijn grote puzzelvriend. Maar na een paar jaar geleden getroffen te zijn door een herseninfarct, waarvan hij wonderwel herstelde, zette hij de puzzels op de waakstand en op het laatst loste hij alleen de puzzeltjes van de puzzeltjessite nog op. Hij kreeg steeds meer gezondheidsproblemen , maar wilde daar maar mondjesmaat over praten, hetgeen ik natuurlijk respecteerde. Bij de inzending van mijn laatste puzzeltje , 20 oktober schreef hij "
Mijn gezondheidsperikelen stagneren steeds meer, waarbij vooral mijn kortademigheid mij boze parten speelt.
We zien wel hoe en wanneer dat afloopt... "
Ik antwoordde hem dat ik voor hem zou blijven duimen, dat deden we altijd als een van ons ergens mee zat.
Mijn lieve vriend Henk!


Nannie Nieland
2-11-2022 12:00:36

Ook ik kan beamen wat Corrie over Henk schreef. Hij was hartelijk en had belangstelling voor de beeldende kunst en de literatuur. Urenlang kon hij daarover vertellen, met die warme stem van hem, zoals wij op de cryptoconferenties hebben ervaren.
Henk was ook een trouwe bezoeker van de Puzzeltjesrubriek. Op 23 oktober ontving ik zijn laatste mailtje met een uiteraard volkomen correcte oplossing van een puzzeltje van mij. Hij besloot altijd met "Ik hoor het wel". Dit zul je niet meer horen, Henk - ik zal je missen.


Greet, Oostzaan
2-11-2022 11:16:49

Wat een triest bericht.
Mijn eerste gedachte was: "weer een oorspronkelijke geest verloren". Ik kan de woorden van Corry alleen maar beamen.
Henk's humor was uniek en onvolprezen.
Als we elkaar op een CC troffen was de ontmoeting hartelijk en na verloop van tijd kwam steevast de opmerking: "Houd je het kind nog centraal Greet!".( Ik zat ook in het onderwijs.) We moesten er altijd hartelijk om lachen.
Ook vertoefde ik toentertijd met veel plezier in het Punnikgastenboek. Het was altijd smullen.
Ook in de gastenboeken was zijn bijdrage nooit van humor gespeend en....ik vond dat geweldig.
Ik kom bijna niet meer op JCS , juist omdat die sfeer van het begin er niet meer is.
Ik wens Henk's dierbaren heel veel sterkte bij dit grote verlies.
Greet (Oostzaan)Er zijn 2 bezoekers in dit gastenboek.