Zoeksnor Aantrekkelijk
Bedankt, Herman + Monique + Ria + Nannie + Truus !
Succes met het oplossen van de nieuwe puzzel, die op 13/12 op JCS verschijnt.
Leuk gevonden Nannie: 'Weekendje weg'. i.p.v. gewoon 'Weekend"
Proficiat Dan en Adèle. Ik had ook uitnodiging, hoewel ik mij realiseerde dat een uitnodiging ook onaantrekkelijk kan zijn. Leuk gevonden Monique: jaarwisseling.
Dan en Adèle, van harte! Ik had bij die auto 'escortdame' - van merken weet ik niks, blijkt maar weer - en bij het blad 'weekendje weg'. Als extra had ik 'vlaai', want het lijkt net of het paard van de Hun ergens in trapt.
Prijswinnaars gefeliciteerd. Ik had 'uitnodiging' in plaats van 'stuk'.
Prijswinnaars gefeliciteerd. Ik had 'jaarwisseling' in plaats van 'stuk'.
Nogmaals aandacht gevraagd voor de tekst in de inleiding:
"Om gericht te kunnen vragen om hints kan in de zoekbalk als zoekterm de plaats in de puzzel waar je hulp zoekt worden ingevoerd. Uitsluitend de termen: LB, MB, RB, LM, MM, RM, LO, MO, RO, en achtergrond mogen hiervoor worden gebruikt.
Het gebruik van combinaties als LO MO, MB/RB etc. maken het zoeken in het gastenboek erg lastig en maken het speciaal gebouwde zoekfilter onbruikbaar.
Ik zal ook zeker gewoon 16 oplossingen blijven insturen, en er niet minder plezier aan beleven omdat het mij niet om de prijs gaat maar om het puzzelen. Ook de verzinsels van Marietje en Zoeker worden er niet minder mooi door, maar toch vind ik het vreemd dat mensen die wel voornamelijk voor de prijzen gaan blijkbaar onbeperkt mogen gokken. Wel fijn dat deze manier van jureren nu eindelijk bekendgemaakt is, zodat iedereen die dat wil gelijke kansen heeft op een prijs.
Sorry. Ik snap deze twee laatste reacties niet. Marietje en Zoeker hebben toch duidelijk hun standpunt weergegeven. Wie dat niet zint, laat deze leuke puzzels toch aan zich voorbijgaan. Of zendt "gewoon" 16 oplossingen in.
De reacties in het GB maken ook duidelijk dat er puzzelaars zijn, die er anders over denken dan de makers van de Zoeksnor. Het lijkt erop dat deze stem nu (bijna) weggeschoven wordt. Zij zeggen (o.a.): als het gaat om de puzzelsport - met winnaars en met prijzen -, dan zou een spel zich aan spelregels moeten houden en als zodanig betrouwbaar moeten zijn. Die mening telt ook, immers wij spelen allemaal met de puzzels op de site én met z’n allen brengen wij het prijzengeld bij elkaar. (Dit geldt overigens voor alle JCS-puzzels en het is vooral een zakelijk argument.) Wat ik feitelijk wil betogen is, dat het omwille van o.a. het puzzelplezier van álle puzzelaars op deze site, het belangrijk is de mening van de andersdenkenden er ook bij te betrekken.
Een beetje late reactie, maar eigenlijk ben ik verbaasd over deze discussie. Ik heb er nooit aan gedacht om meer dan het gevraagde aantal oplossingen in te sturen. Voor mij voelt dat een beetje als prijsschieten…
Ik voel veel voor het voorstel van Monique:
Als je meer oplossingen wilt insturen, prima. Maar alleen de eerste 16 tellen mee.
AH, ja maar bij het voorstel van 16 woorden insturen stuur je je grappige onverwachte vondst toch juist op . Dat is oplossen !
Moeten kiezen is juist de lol van puzzelen, dus het maakt qua puzzelplezier wel degelijk uit.
Ik ben heel blij met het standpunt van Marietje en Zoeker. Het is heel leuk als je een grappige, onverwachte vondst hebt waaraan de maker wellicht niet gedacht heeft. En voor degenen die precies het juiste aantal bedachte oplossingen inzenden maakt het toch niets uit.
Het gaat niet over de inzet van de makers, in dit geval Marietje en Zoeker. De lol, kundigheid en tijd die zij in de Zoeksnor steken. Die kwaliteiten zijn overduidelijk zichtbaar en staan buiten kijf. De Zoeksnor wordt gewaardeerd!
Het gaat hier om de spelregels horende bij een puzzel en de manier waarop deze gehanteerd worden. Die bepalen mede de kwaliteit van een puzzel en ons áller puzzelplezier.
Ik waardeer het zeer dat de puzzelmakers op JCS hun tijd vrijwillig steken in het ons bezorgen van (kwalitatief hoogstaand) vermaak. Denk ook niet we als puzzelaars daarin eisen te stellen hebben, dus 'accepteren' vind ik nogal vervelend geformuleerd. Maar ik hoop (nogmaals) dat Marietje en Zoeker onze argumenten heroverwegen.
Bij het (Steenhuis) origineel zijn de 8 oplossingen die de maker heeft bedacht ook de juiste 8.
Bij alle puzzels (ook op JCS) is dit ook zo (op een onvoorziene oplossing na die de maker het predikaat "ook goedgekeurd" meegeeft. Verder is fout ook fout.
Waarom zouden we het bij zoeksnor anders accepteren?
Bedankt voor de uitgebreide reactie, Marietje. Ik heb ZoekSnor nooit vergeleken met andere JCS-puzzels en dat doe ik nog steeds niet, maar ben het wel grotendeels eens met de eerdere reacties: extra oplossingen mogen insturen voelt als 'oneerlijk'. Ik heb eergisteren voor het eerst (en zoals ik erbij heb gezet: hopelijk voor het laatst) meer dan het gevraagde aantal antwoorden gemaild. Dat heb ik als volgt gedaan: de 16 oplossingen waarvan ik dacht dat ze door Zoeker bedoeld waren bovenaan, en de rest als 'reservegetallen' (die wat mij betreft niet meetellen) eronder. Dat zou eventueel een idee zijn om, in combinatie met Thea's tip, jullie plezier in de creatieve vondsten van puzzelaars niet te vergallen. Uiteraard is het besluit aan jullie als makers, maar ik hoop dat jullie ook ons puzzelplezier nog een keer willen meewegen hierin.
...de tip die Thea in haar teactie 17:37 tot slot geeft...
Mooi en aantrekkelijk Ria! Die houden we erin :-)))
de tip die Thea in haar teactie 17:37 tot slot geeft is m.i.het overwegen ten zeerste waard . Als oplosser stuur je je creatiefste vondst in, je moet dus de voor jou leukste of de meest plausibele kiezen uit de mogelijkheden die je ziet. De maker houdt vast aan zijn/haar oplossing maar laat ons allen tot slot wel meelachen om de "fouten" die eigenlijk zo gek nog niet waren. Mooi in de pas met andere cryptografen die foute oplossingen vermelden.. Speciaal bij de Zoeksnorren zou dat als honoreren van creativiteit uitpakken.
Zo lees ik het nu.
Er wordt gevraagd om creativiteit en vindingrijkheid bij de oplossers. En meerdere oplossingen mogen genoemd worden.
Dit valt me op: ’n deel van de taak van de puzzelmaker wordt bij de oplosser gelegd. Mij lijkt dat juist de puzzel maker al z’n creativiteit inzet om daar de oplossers op los te laten. Hoe hij/zij dat doet, middels combinaties van elementen of anders, dat is kunst van de puzzelmaker.
Verder lijkt het mij dat de groep oplossers moet weten waar ze aan toe is. Ze moeten zoeken naar die 16 door de puzzelmaker bedoelde oplossingen die horen bij hún 16 opdrachten. Extra ingezonden oplossingen zouden geen rol mogen spelen als het gaat om ‘alles goed’.
Wel zou voorkomen kunnen worden dat de creativiteit en vindingrijkheid van de oplossers in het niet verdwijnt. Bij originele, maar foute inzendingen, zou het bijvoorbeeld wel leuk zijn om dan die grappige (extra) oplossingen ook te vermelden bij de eindoplossing van de puzzel.
Onderstaande betekent dus dat als ik een heel woordenboek opstuur dat de kans erg groot is dat het wordt goedgerekend?
Beste puzzelaars, naar aanleiding van enkele opmerkingen in dit gastenboek willen we graag reageren.
Het in lijn brengen met de andere huispuzzels inzake het beperken van het aantal inzendingen tot één, als ook het sturen van een ontvangstbevestiging was een logische stap.
Puzzelinhoudelijk de ZoekSnor in lijn brengen met de overige huispuzzels is van een andere orde.
Bij Cryptogrammen en Filippines wordt immers een vast aantal omschrijvingen gegeven, waarvoor over het algemeen slechts één oplossing te vinden is. Zoals we eerder ook al reageerden op de vraag om de opgaven te nummeren, is nu juist een van de charmes van de ZoekSnor dat de puzzelaar ook moet uitvinden of elementen op zichzelf een opgave zijn, of dat verschillende elementen gecombineerd moeten worden. Dat leidt soms tot prachtige vondsten, die de puzzelmaker nooit bedacht had.
De spitsvondigheid en vindingrijkheid van puzzelaars die hier uit spreekt zouden we bijzonder missen als we het aantal toegestane oplossingen zouden beperken tot 16.
We kiezen er dus voor om vast te houden aan het adagium: je mag per inzending meer oplossingen geven, zolang de door de puzzelmaker bedoelde 16 er maar tussen zitten wordt het goed gerekend.
Groet, Zoeker en Marietje.
Bedankt Zoeker.
Ik ging er ook altijd vanuit dat je 16 oplossingen moet insturen. Dat maakt het ook leuk: het wikken en wegen welke er bedoeld zijn en dan een keuze maken. Bij de andere huispuzzels is het toch ook niet zo dat je bij twijfel dan maar meer antwoorden in kunt sturen en dat het goed is als de juiste erbij staat? Ik vind dat erg raar en ik wil Marietje en Zoeker vragen er over te denken deze regel te herzien. Jullie maken zulke leuke raadplaten dat het zonde is dat jullie geen 'strengere' eisen stellen aan de in te sturen oplossingen!
Gheert, de maker heeft bij het maken van de puzzel 16 items bedacht, en als die 16 door de puzzelaars worden gevonden is de oplossing goed. Het is niet zo dat de maker uit de ingezonden oplossingen kiest wat er wel of niet past!
Ik vermoed dat de Zoeksnor makers al een beetje gaan aanvoelen welke kant dit opgaat…zij zijn ook ras-puzzelaars die houden van een spannende speurtocht naar die enige én juiste oplossing.
Voorstel: We laten het hun eerst uitknobbelen. (Dit is immers een hintjes GB) …En we horen spoedig hun beleid…
Tolerant, maar niet leuk. Ik denk er b.v. aan hoe we een aantal keren terug allen aan KRUIMELDIEF dachten, maar niet in het afgebeelde terugvonden en derhalve het gastenboek vol dscussieerden om een andere oplossing te kunnen insturen. Dat maakt het spannend : Je moet dan de knoop doorhakken en afwachten of jouw keus matcht met wat de cryptograaf bedoeld heeft.
Sorry hoor, maar dit is - volgens mij - erg raar ...
er worden 16 woorden gevraagd ... dan moet je er ook 16 insturen,
en niet de Maker laten kiezen wat er wel of niet past ...
Ah, dat verklaart waarom het zo gedaan wordt en ook waarom sommigen dit wel weten en anderen niet. En daarom is het goed dat we het er even over hebben. Wat wordt het beleid dit aangaande bij de JCS Zoeksnor? Misschien kan dat na een - jullie als makers en/of ons als zoeksnor-fans - overleg in de inleiding?
Dit was het beleid indertijd van Vrij Nederland; daar werd ook de regel gehanteerd: je mag meer oplossingen inzenden dan de gevraagde 8, als de door ons bedoelde er maar bij zitten. Dat hebben we denk ik stilzwijgend overgenomen.
Dat deed ik ook en ik vind ook dat dat hoort bij (een van de logische grenzen van) het puzzelen...dat houdt het mijns inziens "aantrekkelijk". :-)
Overigens is het wel belangrijk wat Zoeker's beleid is. Gezien die brief.....
O, dat is nieuw voor mij; ik stuur altijd het precieze gevraagde aantal oplossingen in.
Voor mij geldt dat inderdaad, en zoals gezegd neem ik aan dat dat voor Zoeker ook zo is.
Even voor mijn duidelijkheid: ik mag dus (bij één keer inzenden) zoveel (eventueel beargumenteerde) oplossingen insturen als ik wil. Als er dan 16 goede (de door jou bedoelde) oplossingen tussen staan, wordt dat gezien als een correcte inzending?
Dit wist ik niet....Dan is mijn probleem rondom de brief nu ook opgelost....
Ik reken een oplossing goed als alle 16 door mij bedoelde elementen zijn gevonden.
Ik ga ervan uit dat Zoeker dat ook doet.
Even een vraagje Marietje, als ik meerdere oplossingen instuur i.p.v. de gevraagde 16, hoe beoordelen jullie dan zo'n inzending? Pikken jullie de goede oplossingen eruit?
Ik heb uiteindelijk 20 mogelijkheden gevonden, waarbij ik verschillende combinaties en losse elementen heb gebruikt. Ik hoop dat de 16 die Zoeker er in heeft gestopt er bij zitten!
heb m'n keuzes gemaakt en ingezonden !
maalmolen in m'n hersen-pannetje draait weer normaal
wél compliment voor Zoeker natuurlijk !!
gr. : Herman / Hellevoetsluis
Ik kom aan (meer dan) 16 oplossingen, ook zonder de achtergrond. Maar die is zo prominent in beeld gebracht, dat die toch wel relevant zal zijn. Ik vermoed een oplossing te veel te hebben, of een combinatie van twee oplossingen als twee aparte te hebben genoteerd. Ben zeer benieuwd!
't is erg divers M.
Zoeker zit -met verwarmend borreltje- te genieten
van onze 'hersen-spinsels' . . . . én terecht !
ja Herman ik zou warme Apfelstrudel met bisschopswijn best aantrekkelijk vinden vandaag.
@monique: ja, bij ons gaat het om de letter aan de onderkant
@anita: de grootste letter?
@monique bij ons doet de letter 2x mee
Mooie puzzel, en pittig. Vegetatie heb ik nog niet, en in het epistel ernaast zie ik ook weinig aantrekkelijks. En ik mis er eentje...
erg aantrekkelijk ! maar ook moeilijk !
gr. Herman / Hellevoetsluis