Jaspers King William's Test 2023


JKWT 2023 Antwoorden

“De 23e kon de jaarlijkse ontdekkingsreis langs de uithoeken van Midgard weer beginnen, het zou naar verwachting wel weer een merry-go-round worden. Na het achtuurjournaal werd de rood-wit geblokte cravat stevig omgeknoopt en werden de doorlopers ondergebonden.” Zo begint een van de inzenders een enthousiast ‘reisverslag’ door de verschillende rubrieken van de JKWT editie 2023. Met Nijmegen in het vizier moest hij van type lopers wisselen, waarna tegen het avondlicht de molens van Schiedam opdoemden. Hoewel hij door de vermoeidheid begon te hallucineren van een wit konijn met een stopwatch dat hem nerveus tot spoed maande, wist hij de tocht toch nog redelijk te volbrengen. “Een kruisje had ik niet gehaald, maar een knuffel wel zeker.”

Een andere inzender vroeg zich af wat er nu zo leuk is aan het oplossen van de JKWT. “Is het écht leuk om drie weken lang op een scherm te zitten turen, het internet af te zoeken, geen tijd te hebben voor andere bezigheden en een chronische slaaptekort op te bouwen, door ‘s nachts wakker te worden met konijnen-, vuur- of C-spinsels? Na drie weken bikkelen zie ik het volgeschreven spinsel-papier naast mijn bed, een overstroomde wasmand, dwarrelende stofwolken, een lege koelkast, ongelezen kranten en niet geopende post.” De conclusie luidt dat de JKWT een ernstige verslaving is, maar wel een héérlijke: “Elk jaar geniet ik er weer intens van.”

Het was overduidelijk: jullie konden deze editie wel waarderen: “Een mooiere afsluiting van het jaar of betere invulling voor de Kerstdagen kan ik mij niet voorstellen.” Volgens een andere puzzelaar zijn die weken waarin je nog niet alle 150 antwoorden hebt gevonden, de mooiste weken van het jaar. Ook sprak iemand lovend: “Opnieuw mezelf verloren en eindeloos doorgelezen. Wat is het soms interessant; dan vergeet je heel (lang) even dat je met een deadline zit.” Een puzzelaarster die een paar jaar niet meer had meegedaan, gluurde uit nieuwsgierigheid op 23 december even op het JKWT-forum en werd er naar eigen zeggen “genadeloos in gezogen”.

Met betrekking tot rubriek 1 vertelde een inzender te hebben genoten van de filmpjes over het Van Gogh Museum (“wat ging dat toen amateuristisch”) en Van Kooten en De Bie (“tijdloos”). Een ander realiseerde zich met schrik dat hiphop blijkbaar al 50 jaar oud is en zijzelf dus ook niet meer piepjong kan zijn…

Bij rubriek 2 werd over het algemeen de juiste artiest/groep gevonden. Bij 2.9 hadden de volle banden echter geen betrekking op de motoren van Normaal, maar op de fietse van Skik.

Rubriek 3 was lastig, maar werd redelijk goed beantwoord. Bij 3.7 stuitte een puzzelaar in eerste instantie op Barbara Bowerman (de vrouw van de medeoprichter van Nike), die bij het bakken van een stapel wafels plots het idee kreeg voor zogeheten wafelzolen, die nu nog steeds gemaakt worden.

Bij de tanden-met-spleetjes van rubriek 4 bleek spleetje 4.9 de lastigste om te vinden. We zagen hier dan ook diverse ‘valse’ gebitten voorbij komen, zoals Amy Winehouse, Anna Paquin, Madonna en Georgia May Jagger. Iemand stuitte hier op Jessica Paré en meende een YES te hebben toen ze las dat ze in de film ‘Sorry, Rabbit’ gespeeld had. (Wat een dwarsverband met rubriek 13 zou zijn.) Tot bleek dat ze te vroeg had gejuicht: het was ‘Sorry, Rabbi’... Het juiste antwoord had echter een dwarsverband met rubriek 7: een weervrouw van het NOS-journaal.

Naar aanleiding van rubriek 5 overweegt menig puzzelaar naar Kroatië op vakantie te gaan. Enkele inzenders koppelden het springconcours van 5.1 aan de befaamde Stari Most in Mostar, waar als ontgroeningsritueel jongens van 16 van de brug in het water springen. Er was echter één probleempje: Mostar ligt in Bosnië… En wat 5.5. betreft: weliswaar beschikte Balthazar (een Kroatische tekenfilmprofessor) over een vliegende wasmachine, maar daar heeft hij nooit een race mee gewonnen. Bij 5.7 werd ook Mihály Csíkszentmihályi genoemd. Maar hoewel zijn geboortestad Fiume (destijds in Italië) nu onder Kroatië valt onder de naam Rijeka, had hij de Hongaarse nationaliteit.

Bij rubriek 6 kwamen allerlei vormen van Vuur voorbij. De antwoorden bleken goed te vinden. Bij 6.3 hadden enkele inzenders werken als ‘Bevroren vuurwerk’ (van Belcampo) en ‘Het bevroren vuur’ (Suske en Wiske-album). Ook mooi, maar niet zo mooi als de pennenstreken van Van Gogh! Verder sloeg de explosieve gordel van 6.8 niet op een vuurwerkbom of op trommelvuur.

Een inzender schreef dat geluidsvragen niet een favoriete categorie waren, maar toch werden alle nieuwslezers van rubriek 7 op eigen kracht gevonden. “Heerlijk!” Over het algemeen wisten de meeste puzzelaars hier goed te scoren.

Een inzender ontdekte bij rubriek 8 tot genoegen dat alle Tolkienboeken in de eigen boekenkast staan; “dat scheelde een ritje naar de bieb”. Overigens vernamen we bij vraag 8.2 dat er een erotisch blaadje bestaat met de naam Gandalf. Dit heeft echter geen direct verband met Tolkien. Bij 8.8 dook menigmaal Eärendil’s Star op. Eärendil’s Star staat nu bekend als Venus, maar we zochten een edele Venus.

Bij rubriek 9 ging het om vaste tweeledige samenstellingen die ook allitereren. In deze rubriek hebben we een aantal extra antwoorden goedgekeurd, die ook precies bij de omschrijving passen. Bij 9.7 kwam er naast het door ons beoogde ‘bont en blauw’ ook ‘groen en geel’ voor. Twee kleuren, terwijl ‘kleurrijk’ er meer veronderstelt.

Sommigen vonden de filmfragmenten van rubriek 10 lastig, maar gelukkig was er altijd wel een huisgenoot te vinden die zich erin vastbeet en de antwoorden vond. En wie in de gaten kreeg dat de titels van 10 naar 1 afliepen, wist meteen dat het antwoord bij 10.7 niet ‘The three musketeers’ moest zijn, maar eentje meer.

De knuffels van rubriek 11 leverden weinig problemen op. Ook andere knuffelbeesten als Dikkie Dik en Rubber Duckie werden in de armen gesloten.

Over het algemeen wandelde men redelijk foutloos door rubriek 12 heen, zodra de rubriek gekraakt was. Een aantal puzzelaars bond overigens eerst de schaatsen onder voordat deze werden verwisseld voor stevige stappers. Bij 12.4 dook enkele malen Jaap Breunese op. Hij was dan wel marsleider, maar geen teamcaptain. Bij 12.6 verscheen ook het antwoord: Team Beat Batten. Het ‘zeepaardje’ had echter geen betrekking op deze stofwisselingsziekte.

Rubriek 13 leende zich goed voor het betere graafwerk, al kwamen bij sommigen ‘de konijnen hun oren uit’. Een paar maal werd bij 13.1 Nijntje Pluis geantwoord, maar decennia eerder had een ander knuffelkonijn al een beschermde status gekregen. Verder leidde bij 13.10 het spoor bij menigeen naar de Berlijnse Muur en de documentaire ‘Konijn op z’n Berlijns’; hier was echter geen sprake van een terugtocht.

Voor de meesten leverde ook rubriek 14 weinig problemen op. Bij 14.2 werd een aantal maal John de Wolf genoemd, die zich met krachtige woorden richtte tot een aantal supporters naar aanleiding van een incident met een aansteker. Hij gebruikte daarbij echter niet het ‘lidwoord’.

De jaarrubriek over 2023 tot slot (rubriek 15). Sommigen hadden het hele jaar een lijstje bijgehouden met bijzondere nieuwsfeiten, en een van hen constateerde met plezier dat 15.4 er ook bij zat. “Met een groot Barbenheimer-fan in huis zat deze ook snel in de pocket.”

Daarmee zit deze editie er weer op. Veel puzzelaars kijken inmiddels alweer vol verwachting uit naar de volgende editie. Iemand schreef: “Wij kunnen het dopamineshot van een echte YES! inmiddels niet meer missen. Of zeggen we vanaf dit jaar 'een echte DOO-DAH!'?”

De Makers

De prijswinnaars van de JKWT 2023: *
Hoofdprijs (cadeaubon van 100 euro): Gheert Leenders (149 punten)
1e prijs (cadeaubon van 50 euro): Jeffrey Wagemakers (149 punten)
2e prijs (cadeaubon van 40 euro): Nan Verduin (149 punten)
3e prijs (cadeaubon van 25 euro): Monique van Mierlo (149 punten)
Bij gelijk aantal punten heeft het lot de volgorde bepaald.

De overige prijzen werden verloot onder alle inzenders met minimaal 35 antwoorden goed.

Boeken:
- Mirjam Visser
- Twannie, Joop, Tanja en Branco
De boeken zijn beschikbaar gesteld door Uitgeverij Vantilt.

Cadeaubon 15 euro:
- Dan Bolten
- Helen Jonkers
- Ine van Liempd, Fred Abbingh en Maarten van de Bergh
- Joke van Doorne
- Lies van Kampen

Bij de beoordeling zijn antwoorden met tikfouten en kleine slordigheden goed gerekend.

* De lijst met winnaars is gerectificeerd. Een van de winnaars met 149 punten gaf aan een fout meer te hebben dan was geteld. In overleg is opnieuw geloot voor de puntenprijzen, waarbij de overige prijswinnaars geen lagere prijs konden krijgen.