Jaspers King William's Test 2024
We hebben jullie weer veel werk bezorgd, maar dat vonden jullie (en jullie huisgenoten) blijkbaar geen bezwaar. “Rondtrekkers waren we, maar vrolijke rondtrekkers”, schreven twee inzenders. Of: “Ik heb gedwaald door de straten van Riga, mij een weg gebaand in de soms ruige wereld van Nieuw-Nederland en ben voor zowel pioniers als eendagsvliegen de muziekgeschiedenis ingedoken.” Een andere inzender had nooit gedacht nog eens trouwjurkspecialist te worden. Weer een ander somde de do’s en don’ts op voor huisgenoten: “Wel eten voeren, veel koffie geven, geen lawaai maken, niet storen, wel af en toe even luchten.”
De meeste opgaven bij 1974 werden goed beantwoord. Opmerkelijk was dat enkele inzenders bij 1.8 de streepjescode noemden, die in 1974 voor het eerst werd gebruikt in een supermarkt in de VS. Dat was echt geen dubbele zelfvervuller.
De meeste meesterknechten in de Tour de France werden wel gevonden, maar 2.10 bleek lastig, maar niet ondoenbaar. Maar liefst 16 namen kwamen langs, met vooraan in het peloton Johan Museeuw, Niki Terpstra en Robert Gesink. Iemand schreef bij deze opgave: “Ik heb werkelijk geen idee, ik heb niks met wielrennen en eerlijk gezegd heb ik een pesthekel aan fietsen!” Datzelfde vermoeden wij met de puzzelaar die hier met de fantasienaam ‘Wiel van Balen’ kwam. Al deze antwoorden hadden één ding gemeen: geen van genoemde renners had zijn eigen benen vrouwennamen gegeven.
Rubriek 3 over Letland (door een inzender getypeerd als “een verdraaid interessante en leerzame categorie”) leverde relatief weinig problemen op. Opmerkelijk was dat enkele puzzelaars het zochten in de sfeer van regisseurs. Mogelijk omdat die films hadden gemaakt met iets van rood of wit in de titel? Maar dan die verdraaide ringen nog...
Rubriek 6 over de ‘Peredvizjniki’ bleek zeer gewaardeerd te worden, ook omdat dit stukje Russische kunstgeschiedenis bij ons relatief onbekend is. Bij 6.10 werd meermaals Isaak Levitan genoemd. Weliswaar zijn van hem een vijftal schilderijen zoekgeraakt (in 2014 gestolen uit een museum), maar zelf is hij bekend van meer dan één schilderij.
De meeste fournituren van rubriek 7 lagen al snel in het mandje. Alleen 7.10 was weerbarstiger. Een hele rits aan pogingen kwam hier voorbij: zoommaatje, inhaalslag, knopenhaak, tourniquet, keerstokje en haakpennen. Iemand ging zelfs naar een speciaalzaak, die de Snag Wizard opperde. Speciale vermelding verdient verder het originele antwoord ‘knoop in maag’ bij 7.9.
Ook rubriek 8 over Manhattan werd als leerzaam ervaren. De geofferde kip van 8.4 zorgde voor veel hoofdbrekens. Het leverde antwoorden op als St. Vartan Park (waar ooit een Kip House gesloopt is) en Thanksgiving. Ook werd meermaals Hell’s Kitchen geantwoord. Volgens een inzender zou daar ooit tijdens een protest een kip zijn geofferd. Het echte ‘offer’ was veel minder bloedig. En bij 8.8 dook vaak Kiliaen van Rensselaer op. Weliswaar maakte hij veel propaganda voor de Nieuwe Wereld, maar hij was niet met name(n) geschikt.
In de rubriek over wetten leverde 10.3 enkele interessante afslagen op als de Balkenendenorm, het Mattheüseffect en zelfs de Robin Hood-wet. Al deze wetten beschrijven slechts; alleen de Wet van Sullerot heeft een verklaring voor salarisongelijkheid. Verder werd bij 10.10 meermaals de Wet van Lindeman genoemd. Bij deze wet gaat het om 10% efficiëntie (van energieoverdracht) en niet om 10% kwaliteit. Hoewel we bij de antwoorden gewoonlijk coulant zijn bij schrijffouten, waren we dat bij 10.8 niet. Het ging niet om de Wet van Murphy, maar om een opzettelijke ‘verschreiving’ ervan...
Rubriek 11 was de traditionele literaire rubriek. Als alternatieven kwam onder meer bij 11.3 Rosamund Lipton voorbij (schrijfster van ‘Three hours’), bij 11.4 Gerard Reve (‘De vierde man’) en bij 11.6 Leigh Bardugo (‘Six of crows’). Hoewel het aantal gevraagde letters klopt, paste geen van hen voldoende bij de omschrijving.
Het duurde bij rubriek 12 soms even voor er een belletje ging rinkelen, maar daarna stroomden al snel de antwoorden over Kampen binnen. Leuk gevonden was bij 12.6 ‘De rode kogge’, een strip uit de reeks van De Rode Ridder, waarbij een groep handelaren door piraten wordt meegevoerd op het spookschip De Rode Kogge. Maar hoe zat het dan met die 52?
Rubriek 13 over de Efteling was voor menigeen een stukje nostalgie. Wel schreef iemand mopperend zich voorlopig niet meer in de Efteling te vertonen, behalve met oordopjes in… Bij 13.6 was het lastig om de juiste naam van de attractie te vinden, al had iemand met ‘Slimme Toon’ de klok horen luiden.
Bij de muziekprimeurs van rubriek 14 was een originele vondst bij 14.1 Jetty Paerl met ‘De vogels van Holland’. In de eerste editie van het Eurovisie-songfestival in 1956 kwam dit lied als allereerste aan de beurt. Verder werd bij 14.4 geregeld Marco Borsato met ‘Rood’ ingevuld. Dat was niet zijn vierde, maar zijn vijfde achtereenvolgende nummer 1-hit. Bovendien had Borsato geen vier nummers die op 1 binnenkwamen.
In de rubriek over 2024 werd bij 15.2 enkele malen Polaris Dawn genoemd, de commerciële ruimtemissie van SpaceX. Het was inderdaad op deze missie, maar er was maar één persoon die de viool bespeelde. Anderen zochten het bij Formule 1-coureurs. Verder kwam bij 15.3 een aantal keer Claude Kiambe voorbij, van wie dit jaar het album ‘Parler Français’ verscheen. Daarop werd wel degelijk Frans gesproken. Het antwoord bij 15.10 was niet reizend restaurant De Maaltuin, evenmin ‘ecotect’ Louis le Roy of impressionist Emile Claus, aan wie een expositie werd gewijd. Nee, het was simpelweg een jubilerende zuidelijke lekkernij.
Uit dit alles kwam weer duidelijk naar voren dat bij al het diepgravende spitwerk elk mogelijk antwoord op een goudschaaltje moest worden afgewogen. Een puzzelaar schreef: “Niet elk antwoord was in één keer goed raak. Jullie dwingen ons om heel precies te zijn, omdat wij weten dat jullie heel precies zijn. Dat noemen wij: De wet van JKWT.”
Een andere puzzelaar zegt altijd tegen anderen: “Als je wat tegen je algoritmes wilt doen, doe dan mee aan de JKWT.” Een mooier compliment is voor ons Makers niet denkbaar, zeker in deze roerige tijden.
Dit alles steken we mooi in onze zak, in de aanloop naar editie 2025. Graag tot ziens in december!
De Makers
De prijswinnaars van deze JKWT
Hoofdprijs (cadeaubon van 100 euro): Gheert Leenders (149 punten)
1e prijs (cadeaubon van 50 euro): Monique van Mierlo (149 punten)
2e prijs (cadeaubon van 40 euro): Yvonne Bloemerts (149 punten)
3e prijs (cadeaubon van 25 euro): Nan Verduin (148 punten)
Bij gelijk aantal punten heeft het lot de volgorde bepaald.
De overige prijzen werden verloot onder alle inzenders met minimaal 35 goede antwoorden.
Boeken:
Dan Dada doe uw werk! - Hubert van den Berg & Geert Buelens + Hans Faverey en de liefde - Jan Oegema
- Els Bouthoorn
Het wonderlijke Efteling Puzzelboek + Hans Faverey en de liefde - Jan Oegema
- Lisette van Velthoven & Ingrid van Loon
De boeken zijn deels beschikbaar gesteld door Uitgeverij Vantilt.
Gezelschapsspel Hanzeborden:
- Team MAC-Appie
Cadeaubon 15 euro:
- Peter Dijkstra
- Truus van Helden
- Laura Heuvelman
- Hans Jacobs
- Hanna Koops